Bananenbrood FODMAP-arm
FODMAP-arm eten betekent niet dat je geen lekkere dingen meer kunt eten! Ik had tijdens de eliminatiefase juist veel trek, en op een gegeven moment had ik echt zin in cake en koekjes. Alles wat je in de winkel koopt, valt af (tarwe, melk, honing…). Dus zelf bakken! Mijn recept voor Berndiens bananenbrood is niet helemaal geschikt voor de eliminatiefase, dus ik heb er een paar aanpassingen aan gemaakt. Als je 1 of 2 plakjes neemt, is deze cake helemaal FODMAP-proof!
Kost tijd: voorbereidingstijd +/- 15 min; baktijd +/- 45 min.
Wat heb je nodig?
– 60 gram havermout, grof gemalen in de blender (toegestaan: 25gr)
– 60 gram amandelmeel (toegestaan: 12gr)
– 30 gram speltmeel (kijk naar je eigen tolerantie; gebruik anders rijstmeel of boekweitmeel)
– 2 rijpe bananen, in stukken
– 1/2 avocado, in stukken (toegestaan: 1/8)
– 4 el rozijnen en/of gedroogde cranberries ongezoet, geweekt en uitgelekt (toegstaan: 1 el)
– 3 biologische eieren
– 2 el geraspte kokos (toegestaan: 2 el)
– 1 el kaneel
– 1 el bakpoeder
– handje gemengde nootjes (paranoten/pecannoten/hazelnoten/amandelen), gehakt (toegstaan: 10 stuks, let op: cashewnoten zijn NIET toegestaan!)
– staafmixer, blender of keukenmachine, (siliconen) cakevorm
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meel
Meng de grof gemalen havermout in een grote kom met het amandelmeel en het speltmeel. Voeg bakpoeder, kokos en kaneel toe en meng goed.
Bananenmengsel
Pureer in een andere kom de bananen, avocado en eieren met de staafmixer of keukenmachine. Roer het bananen-avocadomengsel voorzichtig door het havermout-amandelmeel-speltmeelmengsel en voeg de rozijnen/cranberries en de gehakte nootjes toe.
Afmaken
Vet de cakevorm in (als je een siliconen vorm gebruikt, is dit niet nodig). Giet het mengsel voorzichtig in de vorm en verdeel gelijkmatig. Zet hem 45-50 minuten in de oven. Om te testen of de cake klaar is, prik je in het midden met een satéprikker en controleer je of deze droog is. Laat het brood even afkoelen voordat je het aansnijdt!
Lekker met: heerlijk om warm op te eten bij een lekkere kop thee of koffie met amandelmelk. Koud is hij ook erg lekker, en een paar dagen houdbaar in koelkast (invriezen kan ook)!
Voedingswaarde
voor de hele cake (ongeveer 12 plakken)
Energie 1661 kcal
Eiwit 54 gram
Koolhydraten 152 gram
Vet 91 gram, waarvan verzadigd 17 gram
Voedingsvezel 30 gram
Zout 1.05 gram