Ontbijtmuffins met cranberry en blauwe bes
Muffins als ontbijt? Ja, dat is een heel goed idee! Kijk zo maar eens naar de voedingswaarden onderaan dit recept. Deze superlekkere muffins op basis van havermout zijn namelijk heel gezond en heel geschikt als ontbijt. Vooral als je een keer weinig tijd hebt voor het ontbijt: maak ze gewoon van tevoren en stop er een paar in je tas.
Het recept is voor ongeveer 8 ontbijtmuffins (2 personen).
Voorbereidingstijd +/- 10 min; baktijd +/- 30 min.
Wat heb je nodig?
– 80 gram havermout, grof gemalen in de blender of met de staafmixer
– 2 tl bakpoeder
– 2 tl kaneel
– 2 el chiazaad
– 2 biologische eieren
– ongeveer 50 ml (plantaardige) melk (ik gebruikte sojamelk ongezoet)
– 2 bananen, geprakt
– 1 el plantaardige olie
– 1 handje cranberry’s (uit de vriezer en ontdooid of vers)
– 1 handje blauwe bessen (uit de vriezer en ontdooid of vers)
– staafmixer/blender/keukenmachine, mixer, muffinbakvorm en papieren vormpjes
Hoe maak je het?
Verwam de oven voor op 180 graden.
Eieren
Breek de eieren en scheid het eiwit van het eigeel. Klop de eiwitten stijf met een mixer (dit kun je ook achterwege laten, maar door het oploppen van de eiwitten worden de muffins luchtiger!).
Ontbijtmuffins
Begin met de droge ingrediënten: meng in een kom de gemalen havermout met bakpoeder, kaneel en chiazaad.
Bereid in een andere kom de natte ingrediënten voor: klopt de eigelen luchtig met een garde. Voeg de geprakte banaan, de sojamelk en de olie toe en roer goed door. Voeg de cranberry’s en blauwe bessen toe en spatel als laatste de opgeklopte eiwitten erdoor.
Meng dan heel kort de natte met de droge ingrediënten: het beslag moet geen homogene massa worden!
Bakken
Leg de papieren muffinvormpjes in de bakvorm en verdeel het beslag over de vormpjes. Ongeveer 2 el beslag per vormpje is genoeg, ze rijzen (als het goed is) nog flink! Zet ze ongeveer 30 minuten in de oven, zonder de oven tussentijds te openen. Haal dan uit de oven en controleer met een satéprikker of ze goed gaar zijn.
Lekker met: super lekker als (speedy) ontbijt, maar ook als gezond tussendoortje. Zeker een paar dagen houdbaar, dus van te voren bakken kan prima.
Voedingswaarde
per persoon (1/2 van de hoeveelheden in dit recept)
Energie 451 kcal
Eiwit 16 gram
Koolhydraten 57 gram
Vet 18 gram, waarvan verzadigd 3 gram
Voedingsvezel 12 gram
Zout 0.20 gram