In de schil gebakken aardappeltjes
In de schil gebakken aardappeltjes vind ik het allerlekkerst. En ze zijn niet alleen lekker, het is ook gezonder om je aardappeltjes met schil en al op te eten. Niet vanwege de vitamines, want die zitten in de hele aardappel. Wel vanwege de vezels, die in de schil zitten. Gebruik geen oude aardappels, dan heb je meer kans op plekjes, en ga zeker voor biologische aardappels: je wilt geen gif opeten! Voor 2 personen.
Voorbereidingstijd +/- 5 min; kooktijd +/- 10 min; baktijd +/- 15 min.
Wat heb je nodig?
– ongeveer 500 gram vastkokende aardappels, biologisch
– 1 kleine rode ui, grof gesneden
– 1 teentje knoflook, grof gehakt
– 1 tl gedroogde tijm of 2 tl verse tijm
– 1 el arachide olie
Hoe maak je het?
Was de aardappels met koud water en borstel de schil goed schoon. Snijd eventuele plekjes weg met een schilmesje. Snijd de aardappels in de lengte in parten. Breng in een grote pan een laagje water aan de kook en voeg de aardappelpartjes toe. Breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken.
Giet de aardappels af en laat ze afkoelen. Verhit een grote bakpan op hoog vuur en voeg zodra de pan goed heet is de olie toe. Doe dan ook direct de aardappels in de pan en schud even. Laat vervolgens een paar minuten op hoog vuur bakken zonder te schudden of te roeren. Laat de aardappeltjes ongeveer 15 minuten bakken op matig tot hoog vuur tot ze gaar, goudbruin en knapperig zijn. Schud af en toe om.
Voeg op het laatst de knoflook en ui toe en bak kort mee. Voeg de tijm toe en schud goed om.
Serveren: lekker met een vegaburger en een frisse salade, bijvoorbeeld met deze tomaten-komkommersalade.
Voedingswaarde
per persoon (de helft van de hoeveelheden in dit recept)
Energie 236 kcal
Eiwit 3.9 gram
Koolhydraten 39.5 gram
Vet 6.2 gram, waarvan verzadigd 1 gram
Voedingsvezel 5 gram
Zout 0.07 gram