Noten-vijgenbrood

Gewoon een geweldig broodje! Helemaal zonder toegevoegde suikers en toch lekker zoet door toevoeging van banaan, vijgen en dadels. Dit noten-vijgenbrood kan als tussendoortje, bij de koffie, bij de maaltijd.. Het recept is voor 1 cake.

Kost tijd: voorbereidingstijd +/- 15 min; baktijd +/- 45 min. Noten-vijgenbrood

Wat heb je nodig?

– 100 gram speltmeel
– 60 gram havermout, grof gemalen in de blender
– 20 gram geraspte kokos, gemalen in de vijzel (of koop kokosmeel)
– 2 tl bakpoeder
– 1 rijpe banaan, in stukjes
– 3 biologische eieren
– 3 grote, zachte dadels (bijv. Medjoul dadels), ontpit en in stukken
– 1/2 tl vanille-extract
– 2 tl kaneel
– 80 gram gemengde nootjes, grof gehakt
– 20 gram cashewnoten, grof gehakt
– 4 gedroogde vijgen, in kleine stukjes

– staafmixer, blender of keukenmachine; (siliconen) cakevorm

 

Hoe maak je het?

Meel
Meng de grof gemalen havermout in een grote kom met het speltmeel, de gemalen kokosrasp en de bakpoeder.

Bananenmengsel
Pureer in een andere kom de banaan en eieren met de staafmixer of keukenmachine. Voeg de dadels toe en mix tot je een egaal mengsel hebt. Voeg kaneel en vanille toe. Roer het bananenmengsel voorzichtig door het havermout-speltmeelmengsel. Voeg de gehakte noten en de stukjes vijg toe.

havermout, spelt, kokos en vijgen

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Afmaken
Vet de cakevorm in (als je een siliconen vorm gebruikt, is dit niet nodig). Giet het mengsel voorzichtig in de vorm en verdeel gelijkmatig. Zet het brood 45-50 minuten in de oven. Prik met een satéprikker in het midden van het brood om te controleren of het brood gaar is (de prikker moet er droog uitkomen).

 

Lekker met: Eet het brood warm op, als lekkernij bij thee of koffie. Of serveer het brood als voorgerecht, bijgerecht of nagerecht. Bijvoorbeeld met een kaasplankje, echt een aanrader!

Voedingswaarde
voor het hele brood (ongeveer 12 flinke plakken)
Energie 1859 kcal
Eiwit 65.4 gram
Koolhydraten 195.3 gram
Vet 84.7 gram, waarvan verzadigd 19.1 gram
Voedingsvezel 35.2 gram
Zout 0.61 gram