American pancakes met havermout

In het weekend vind ik het heerlijk om wat meer tijd uit te trekken om echt een bijzonder en bijzonder lekker ontbijtje op tafel te zetten (of lekker in bed op te eten!). Met deze pancakes met havermout lukt dat zeker weten. Super lekker en super gezond door al het verse fruit, de noten en zaden en natuurlijk de havermout. Varieer zelf met havermout, spelt, boekweit en verschillende soorten noten en fruit: het kan eigenlijk niet misgaan! Het recept is voor 2 personen (3 a 4 kleine pannenkoekjes per persoon).

Voorbereidingstijd +/- 10 min; baktijd +/- 15 min. ontbijtpannenkoekjes met fruit FODMAP-arm

Wat heb je nodig?

– 80 gram havermout, grof gemalen in de blender (of gebruik (een combi van) speltmeel, boekweitmeel, etc.)
– 2 a 3 biologische eieren, gescheiden
– ongeveer 300 ml (plantaardige) melk (ik gebruikte sojamelk ongezoet)
– 2 tl kaneel
– 1 tl versgeraspte nootmuskaat
– 1 tl baking soda
– 1 tl citroensap
– 2 el chiazaad
– 2 el arachide-olie, om in te bakken
Topping/laagjes:
– 1 banaan, in plakjes
– 6 aardbeien, in plakken
– handje witte druiven, gehalveerd
– handje gemengde nootjes, gehakt
– 1 el lijnzaad
– 2 el geraspte kokos

– mixer, klein bakpannetje om in te bakken

Hoe maak je het?

Pancakes
Klop de eiwitten met de mixer tot ze stijf zijn en in pieken omhoog blijven staan. Klop de eigelen in een andere kom los met een garde. Voeg onder voortdurend kloppen de gemalen havermout en de melk toe tot het beslag de goede dikte heeft. Voeg chiazaad, nootmuskaat, kaneel, baking soda en citroensap toe.
Spatel dan voorzichtig de eiwitten erdoor, NIET meer roeren!

Bakken
Verhit een klein drupje olie in een klein koekenpannetje en bak 1 voor 1 de pannenkoekjes licht goudbruin. Leg telkens 1 pannenkoekje op een bordje en dan een laagje vers fruit er bovenop. Verdeel zo de pannenkoekjes over 2 bordjes en eindig met een laagje vers fruit.

Afmaken
Bestrooi met gehakte nootjes, lijnzaad en kokos en serveer direct!

Lekker met: heerlijk om direct op te eten als ontbijtje, bijvoorbeeld met een glas verse sap. Maar ook koud zijn de pannenkoekjes heerlijk.

Voedingswaarde
per persoon (1/2 van de hoeveelheden in dit recept)
Energie 685 kcal
Eiwit 26 gram
Koolhydraten 58 gram
Vet 38 gram, waarvan verzadigd 8 gram
Voedingsvezel 15 gram
Zout 0.33 gram