Gevulde appel met homemade amandel-cashewspijs
De combinatie van appel en kaneel is bij mij thuis altijd raak! Gevulde appel uit de oven is een oude favoriet, maar in plaats van spijs uit een pakje met heel veel suiker, gebruik ik voor deze gevulde appel homemade amandel-cashewspijs, gezoet met dadels. Maak hem voor je gasten, voor bij de koffie of als toetje. Het recept is voor 2 personen.
Voorbereidingstijd +/- 10 min; baktijd +/- 30 min.
Wat heb je nodig?
– 2 appels, bijv. goudreinetten, gewassen en ongeschild
– klein handje blanke amandelen, grof gehakt
– klein handje cashewnoten, grof gehakt
– 2 Medjoul dadels, ontpit en in stukken
– 2 tl limoensap
– 1 tl kaneel
– appelboor en vijzel (als je geen vijzel hebt: keukenmachine/staafmixer/blender
Hoe maak je het?
Appels
Haal het klokhuis uit de appel met behulp van de appelboor.
Verwarm de oven voor op 200 graden,
Amandel-cashewspijs
Maal in de vijzel de amandelen en cashewnoten tot een grofgemalen massa (gebruik staafmixer/blender/keukenmachine als je geen vijzel hebt, maar pas op dat je het niet te fijn maalt). Maal de dadels erdoor en voeg kaneel en limoensap toe. Zorg dat het spijs flink wat structuur behoudt, dat is heel lekker voor in de appel.
Afmaken
Vul de appels met het spijs en strooi er nog wat kaneel en eventueel nog wat amandelen over. Zet in een ovenschaal, voeg een klein bodempje water toe en zet 30 minuten in de oven.
Serveer warm, lauw of koud. Als toetje of bij de koffie of thee. Ook erg lekker met vanillesaus!
Voedingswaarde
per persoon (de helft van de hoeveelheid in dit recept)
Energie 179 kcal
Eiwit 3.4 gram
Koolhydraten 22.2 gram
Vet 7.6 gram, waarvan verzadigd 1.1 gram
Voedingsvezel 3.5 gram
Zout 0 gram