Gevulde aubergine met couscous, abrikoos en feta

Gevulde aubergine kun je op allerlei manieren maken, en ik vind ze altijd super! Deze versie heeft een Marokkaans tintje door de harissa en de abrikozen. Met recht een geweldige groente (of eigenlijk een vrucht)! Voor 2 personen.

Voorbereidingstijd +/- 20 min, baktijd +/- 10 min. Gevulde aubergine met couscous, abrikoos en feta

Wat heb je nodig?

– 200 gram couscous
– 2 aubergines
– 10 ongezwavelde gedroogde abrikozen, in stukjes
– 4 el harissa, zie hieronder voor het recept
– 100 gram feta
– paar takjes verse koriander, grof gehakt
– naar smaak: beetje versgemalen zwarte peper
– scheutje olijfolie

Harissa:
– 1 chilipepertje, gehakt
– 1 el olijfolie
– 2 el citroensap
– 2 teentjes knoflook
– 1 kleine tomaat, in stukjes

– staafmixer/blender/keukenmachine, ovenschaal

Hoe maak je het?

Harissa
Doe alle ingrediënten voor de harissa in een kom en pureer grof met de blender of staafmixer. De harissa is daarna goed te bewaren in een afsluitbaar potje in de koelkast.

Aubergines
Doe de aubergines 5 a 10 minuten in een pan met kokend water, zodat het vruchtvlees zacht wordt. Laat ze afkoelen en snijd ze doormidden. Maak dan met een scherp mes een blokjespatroon aan de binnenkant van de aubergine en haal de blokjes vruchtvlees eruit. Bewaar deze.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Couscous
Doe de couscous in een kom en voeg abrikozen, koriander en 4 eetlepels harissa toe. Doe er een scheutje olijfolie door en schenk er kokend water op tot de couscous net onder water staat. Voeg de blokjes aubergine toe, roer goed door en laat 5 a 10 minuten staan.

Afmaken
Leg de aubergines in een ovenschaal en schep het couscousmengsel erin. Verkruimel de feta erover en besprenkel met olijfolie. Zet ongeveer 10 minuten in de oven. Als je de feta een beetje bruin wilt hebben, doe ze dan daarna nog een paar minuutjes onder de hete grill.

Lekker met: Gebruik je een hele aubergine per persoon, dan is dit een volledig hoofdgerecht. Wil je ‘t als hapje maken, serveer dan een halve aubergine p.p. met bijv. een frisse salade, een broodje met hummus, filodeegrolletjes, etc.

Voedingswaarde
per persoon (1/2 van de hoeveelheid in dit recept)
Energie 543 kcal
Eiwit 16.7 gram
Koolhydraten 45.6 gram
Vet 29.7 gram, waarvan verzadigd 8.7 gram
Voedingsvezel 11.4 gram
Zout 1.7 gram