‘Nasi van Bassie’
‘Nasi van Bassie’ is mijn favoriete zondagspotje: het is gemakkelijk en snel te bereiden en bovendien lekker en gezond (voor 2 a 3 personen)
Snel klaar: bereidingstijd +/- 20min (inclusief rijst koken)
Wat heb je nodig?
– 200 gram basmatirijst (of bruine rijst)
– 400 gram gemengde groenten naar smaak (bijvoorbeeld: paprika, tauge, ui, prei, kool) of koop een Chinees/Thais groentepakket
– 4 a 5 biologische eieren
– versgemalen zwarte peper (naar smaak)
– scheutje arachide-olie
– portie pindasaus (zie het recept: 3el pindakaas of pittige pindakaas, 150ml kokosmelk en/of magere melk of ongezoete sojamelk, scheutje sojasaus, chilipoeder naar smaak)
– portie nasikruiden (zie het recept: 1 tl gemberpoeder, 1 tl laos, 1 tl katoembar/korianderpoeder, 1tl komijnpoeder, 1 tl kurkuma, 1 tl knoflookpoeder, 1tl chilipoeder)
– wok of grote bakpan, pan om rijst in te koken, sauspannetje, vergiet
Hoe maak je het?
Kruidenmix
De kruiden kun je prima van tevoren klaarmaken: meng alle kruiden door elkaar en bewaar deze in een afsluitbare pot of zak. Gebruik voor de nasi zoveel je lekker vindt.
Rijst
Breng 1 liter water aan de kook en bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Pindasaus
Bereid de pindasaus: doe de pindakaas in een sauspannetje en laat het op heel zacht vuur een klein beetje warm worden. Voeg beetje bij beetje de kokosmelk en/of (soja)melk toe en blijf goed roeren terwijl je het vuur wat hoger zet. Voeg de sojasaus toe. Afhankelijk van de dikte kun je nog wat (soja)melk of water toevoegen. Roer af en toe en begin tegelijkertijd met de nasi.
Nasi
Doe een scheutje olie in de wok en verhit langzaam. Voeg de eieren toe en laat deze langzaam bakken. Na enige tijd roeren zodat je stukjes krijgt, deze naar smaak kruiden met peper. Zet het vuur hoog en voeg de groenten toe, deze roerbak je kort. Voeg de rijst toe en roerbak deze eventjes mee. Zet het vuur wat lager, voeg de nasikruiden toe, roer goed en bak nog even mee.
Serveer de nasi en de pindasaus apart.
Lekker met: een fris drankje!
Voedingswaarde
per persoon (1/3 van de hoeveelheid in dit recept)
640 kcal
Eiwit 28 gram
Koolhydraten 41.3 gram
Vet 41 gram, waarvan verzadigd 10.2 gram
Voedingsvezel 5.9 gram
Zout 0.87 gram