Gevulde pompoen-preisoep met gruyère
Pompoen vind ik gewoon een super food! Het zit helemaal vol met vitaminen, mineralen en omega3-vetten. Bovendien is pompoen ontzettend lekker. In deze gevulde soep komt hij heel goed tot zijn recht. Voor 4 kommen.
Voorbereidingstijd +/- 15 min, kooktijd +/- 30 min.
Wat heb je nodig?
– 1/2 pompoen, geschild, de pitten eruit en in blokjes gesneden
– 1 kleine prei, grondig gewassen en in ringetjes gesneden
– 2 a 3 aardappels, geschild en in blokjes
– 1 teentje knoflook, gehakt
– 500 ml water of groentebouillon
– 1 el versgeraspte nootmuskaat
– naar smaak: beetje versgemalen zwarte peper
– 1 el plantaardige olie
– 4 el fijngesneden verse peterselie
– 4 el vegetarische Gruyère kaas, fijngeraspt
– (staaf)mixer, grote (soep)pan
Hoe maak je het?
Smoor de prei met de knoflook in een pan met wat olie tot de prei glazig is. Voeg de blokjes pompoen en de blokjes aardappel toe en bak een paar minuten op matig vuur. Zet het vuur lager en doe het deksel op de pan. Laat de pompoen en de aardappel langzaam garen, dit duurt 15-20 minuten.
Voeg dan heet water of bouillon toe en breng aan de kook. Laat nog even pruttelen op laag vuur, zorg dan de aardappel en de pompoen goed gaar en zacht zijn.
Haal de pan van het vuur en pureer de soep naar smaak. Breng op smaak met versgeraspte nootmuskaat en versgemalen zwarte peper. Serveer met de gehakte peterselie en de geraspte Gruyère.
Lekker met: Bijv. als voorgerechtje, serveer dan een klein kommetje want de soep vult behoorlijk! Ook heel geschikt als lunch of als volledige maaltijd, bijv. met wat brood met hummus.
Voedingswaarde
per kommetje (1/4 van de hoeveelheid in dit recept)
Energie 122 kcal
Eiwit 4.9 gram
Koolhydraten 9.8 gram
Vet 6.5 gram, waarvan verzadigd 2.8 gram
Voedingsvezel 2.3 gram
Zout 1.12 gram